Trucuri de marketing nesanatoase de pe ambalajele alimentelor

cresterea imunitatii

Companiile producatoare de alimente nu au intotdeauna in vedere interesul consumatorului atunci cand pun pe ambalajele chipsurilor, cerealelor, biscuitilor si multor altor produse cuvinte atractive precum „vitamine”, „minerale”, „proteine”, „extra calciu” si lista poate continua. Desigur, restul de ingrediente, precum aditivii chimici, colorantii sau cantitatile mari de zahar nu se bucura de o pozitionare atat de buna, cu litere mari si fonturi atragatoare. Citind acest articol vom afla cum putem  facilita cresterea imunitatii evitand produsele contrafacute.

Pentru sanatatea dumneavoastra, evitati sa cadeti in plasa unor astfel de trucuri de marketing!

Mai multe fibre nu inseamna ca produsul este mai nutritiv

Fibrele au fost deosebit de populare in companiile din domeniul alimentar deoarece expertii si studiile mai mult sau mai putin concludente de pe internet le recomanda oamenilor sa consume alimente bogate in fibre. Este relativ usor pentru un producator de alimente sa incorporeze fibre prelucrate precum polidextroza si maltodextroza in produsele care au ca ingredient de baza faina (briose, croissante, batoane, cereale). Dar aceste fibre nu au nici pe departe aceleasi proprietati si beneficii pentru sanatate precum fibrele naturale din fructe, legume, cereale integrale sau fasole.

In vreme ce exista numeroase studii acreditate care dovedesc ca dietele bogate in fibre naturale ajuta la diminuarea riscului de accidente cardiovasculare, infarct si alte boli ale inimii, nu exista inca dovezi care sa sustina acelasi efect al fibrelor adaugate artificial in alimente. Implicit, extra fibre pe un baton de ciocolata sau intr-un sortiment de branza nu le confera acelor alimente puteri miraculoase care sa justifice costuri suplimentare la casa de marcat.

Junk food cu complex de vitamine vs. aport real in cresterea imunitatii

Adaugarea de vitamine si minerale in alimentele ambalate este o altă tehnica populara de marketing tendentios. Multe bauturi aromate cu fructe si gustari gumoase sunt comercializate ca surse bune de vitamina C, dar continutul de vitamine nu vine din fructe – este adaugat in timpul procesarii sub forma de acid ascorbic (denumirea chimica a vitaminei C). Desi ele pot parea mai sanatoase decat produsele competitorilor standard, 100% din caloriile lor sunt zahar si indulcitori adaugati (suc de trestie evaporata si sirop brun de orez). FDA a emis o scrisoare de avertizare marilor companii alimentare anul trecut, sugerand eliminarea mesajelor  publicitare tendentioase, dar inca nu s-a ajuns la niciun consens.  Vitaminele sunt sanatoase daca provin din surse sanatoase Nu spune nimeni ca o briosa sau un biscuite sunt realii inamici ai dietei sanatoase atata vreme cat consumul de lipide, glucide si zaharuri nu depaseste doza zilnica recomandata. In aceeasi masura, suntem direct responsabili de calitatea vitaminelor si mineralelor pe care le administram organismului prin alimentatia noastra. Atunci cand, din motive evidente, nu putem consuma o cantitate exorbitanta de fructe si legume care sa ne asigure un nivel echilibrat de vitamine in cazul unor carente, putem opta pentru administrarea lor sub forma de suplimenti alimentari. SUPER ORANGE, de exemplu, este un aliment functional aflat la granita dintre alimente si suplimente alimentare care asigura doza zilnica de Vitamina C, cu efect de cresterea imunitatii.

Exemplele de mai sus ilustreaza perfect de ce este atat de important sa dati atentie direct panoului nutritional si listei complete de ingrediente de pe spatele ambalajului in loc sa va lasati pacaliti de cat de frumos arata extra ingredientele asezate cu scris mare la vedere.

Cautati acele produse cu minimum de ingrediente prelucrate, cu un continut scazut de zahar (preferabil sa nu contina deloc acest ingredient), fara amidon rafinat, sodiu si ulei de palmier.

Daca ingredientele de baza nu sunt sanatoase, nicio cantitate de vitamina C sau pulbere de proteine in plus nu va face diferenta in bine.

DISTRIBUIȚI