5 lucruri pe care sa NU le faci pe stomacul gol

stomacul gol

“Esti ceea ce mananci „este o vorba pe care toata lumea o cunoaste, dar si obiceiurile de dinainte de masa au un impact considerabil asupra starii generale de sanatate. Iata care sunt cele mai comune 5 lucruri pe care nu vi le recomandam pe stomacul gol (nu mai putin de 2 ore dupa ultima masa):

  1. Nu luati antiinflamatoare

Aspirina, paracetamolul si alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) nu pot fi administrate pe stomacul gol. Nu numai ca le reduce eficacitatea, dar pot provoca probleme grave de sănătate (cum ar fi sangerările gastrice).

Sfat: Laptele reduce efectele negative ale AINS, asa ca puteti inlocui paharul de apa cu lapte atunci cand luati antiinflamatoare, dar cel mai bine este sa luati aceste medicamente dupa ce ati mancat, nu pe stomacul gol.

  1. Nu beti cafea

Chiar si cafeaua decofeinizata stimuleaza producerea de acid care ar putea provoca arsuri la stomac si alte probleme ale tractului intestinal. Chiar si dupa ce ati baut cafeaua de dimineata, daca nu luati si micul dejun imediat dupa aceea, va expuneti riscului de deficienta de serotonina si o dispozitie proasta pentru tot restul zilei.

Sfat: Daca nu va puteti dezobisnui de a va bea cafeaua ca prim lucru de dimineata, adaugati lapte sau smantana. Grasimile din lapte vor reduce efectele negative. Alegeti sa beti cafea naturala in locul plicurilor de 3 in 1.

  1. Nu mestecati guma.

Sucul gastric produs in timp ce mestecati guma este extrem de acid si distruge mucoasa stomacului gol, ceea ce este principal cauza a aparitiei gastritei. Este demonstrate stiintific faptul ca persoanele care mesteca guma prefera mancarurile de tip junk food (cartofi prajiti, hamburger, sucuri acidulate, bomboane) in detrimentul fructelor si al legumelor.

Sfat: gumele de mestecat care contin indulcitori naturali (sorbitol, xylitol) sunt mai putin daunatoare ca gumele care contin zahar, ciclamat sau aspartam. Indiferent de preferintele dumneavoastra, evitati sa mestecati guma mai mult de 10 minute, chair si dupa ce ati mancat.

  1. Nu faceti cumparaturi

Stim cu totii deja ca, atunci cand ne este foame, avem tendinta sa cumparam mai multa mancare si de cele mai multe ori lucruri de care nu avem nevoie. De fapt, cumparaturile pe stomacul gol ne dau impulsul de a cumpara mai mult inclusive cand nu suntem intr-un magazin alimentar. Mesajul intern de “vreau mancare” este redus la simplu “vreau”, iar impulsul de cumparare este astfel extins la mai multe obiecte.

Sfat: In afara de alcatuirea unei liste de cumparaturi, incercati sa platiti cash, nu cu cardul. Intr-un studiu recent, Avni M. Shah, professor la Universitatea Toronto Scarborough a demonstrat ca persoanele care cumpara cu bani lichizi un obiect il vor aprecia mai mult decat daca l-ar fi platit cu cardul.

  1. Nu va certati

Cercetatorii unui alt studiu, de data aceasta condus in SUA de catre profesorul Brad Bushman de la Ohio State University, au demonstrat ca foamea ne face mai impulsivi si mai putin intelegatori. Acest fenomen se intampla din cauza ca autocontrolul necesita energie, lucru greu de gestionat in corp atunci cand stomacul este gol.

Sfat: Daca nu aveti timp sa luati masa inainte de a avea o discutie, beti ceva cald si oferiti-i o ceasca si partenerului dumneavoastra de conversatie. Acest simplu gest va face conversatia mult mai amiabila.

DISTRIBUIȚI