BENEFICIILE VITAMINEI C ASUPRA SISTEMULUI IMUNITAR

Beneficiile Vitaminei C Pentru sistemul tau imunitar
Vitamina C

Sistemul imunitar este diferit de alte sisteme din organism prin aceea că nu este o structură fizică, ci un ansamblu de interacţiuni complexe care implică diferite organe, structuri şi substanţe. El are un rol vital in apararea organismului.
Acest rol de apărare este important pentru menținerea sănătății organismului, în cadrul raporturilor sale multiple cu mediul înconjurător, unde este supus continuu influenței factorilor externi. Toate organismele vii dispun de un astfel de sistem de apărare, dar sistemul imunitar este cu atât mai complex cu cât organismul considerat este mai sus situat pe scara evoluției biologice. Beneficiile vitaminei C asupra sitemelor imunitare ale organismelor vii, sunt astazi din ce in ce mai evidente.

Beneficiile vitaminei C

Vitamina C este una dintre substanțele nutritive cele mai sigure, mai folosite și mai studiate de medici și cercetători. Odată cu răspândirea agresivă a agriculturii intesive, cercetătorii au concluzionat că pe lângă o alimentație și legume este nevoie de suplimentarea aportului de vitamina C cu doze de 500-1000 de mg pe zi în funcție de cantitatea de fructe și legume consumate. Cercetătorii au evidențiat faptul că e important să optăm pentru vitamina C extrasă din fructe și legume, în favoarea celei de sinteză.

Folosită inițial ca întăritor pentru tratarea răcelilor, Vitamina C este din ce în ce mai folosită în îmbunătățirea circulației sangvine, a reducerii riscului de cancer, în menținerea sănătății cardiovasculare și a reducerii riscului de ateroscleroză.

În ultima perioadă, medicină analizează cu atenție aplicațiile vitaminei C pentru reglarea tensiunii arteriale și reducerea ritmului de formare a ateroamelor încă din fazele incipiente. S-a demonstrat că o administrare chiar de 250 mg de vitamina C pe zi încetinește procesul de migrare a monocitelor spre endoteliul vascular, proces ce declanșează practic formarea plăcilor de colesterol care, în timp, duc la îngroșarea și reducerea elasticității peretelui vaselor de sânge.

Studii ample s-au făcut și pentru a observa impactul vitaminei C în reducerea degradării ADN-ului celular, care este primul pas în prevenirea cancerului, dar și în prevenirea inflamației care declanșează malignizarea formațiunilor tumorale.

Cantități crescute de vitamina C ajută semnificativ la reducerea stresului oxidativ cauzat de fumat, expunerea la noxe și la poluare, menținând sănătatea tractului respirator și reducând riscurile asociate cu acestea, inclusiv reducerea nivelului de proteină C reactivă (CRP).

Studii recente leagă folosirea suplimentelor cu vitamina C de reducerea profilului lipidic, scăderea nivelului de colesterol LDL și o creștere ușoară a nivelului colesterolului HDL, rezultate ce sunt mult potențate pozitiv prin adoptarea unei alimentații naturale și a unui program regulat de exerciții fizice.

Citeste si: Imunitate crescuta – Sistemul imunitar pregatit cu Vitamina C si Echinacea

DISTRIBUIȚI