De ce racim in anotimpurile de tranzitie?

de ce racim

Se schimba vremea si parca totul se intampla pe ceas: cum se face mai racoare afara, cum apar si primii raciti in peisaj. Raspunsul este aparent simplu: virusurile adora vremea racoroasa, dar ce anume ne face pe noi sa fim mai predispusi imbolnavirilor in aceasta perioada si de ce nu poate sistemul imunitar sa faca fata acestor impedimente? De ce racim?

Cate un anotimp pentru fiecare viroza

Cand vara devine iarna si cand iarna devine vara, gripa si racelile se tin lant de capul nostru. Pe scurt, primavera si toamna sunt perioadele de tranzitie in care predispozitia la imbolnavire este crescuta, iar virozele par sa fie aceleasi in fiecare an. De fapt, cele mai commune virusuri de raceala sunt rhinovirusul si coronavirusul, iar ambele prolifereaza in aceasta perioada a anului.

Iarna, totusi, sansele sa va imbolnaviti cu virusul gripal sunt mai mari. Virusul influenza, de exemplu, este construit in asa fel incat sa se raspandeasca mai eficient atunci cand aerul este rece si uscat.

Intr-un studiu publicat in 2008 in Nature Chemical Biology, cercetatorii au demonstrate ca, la temperaturi putin peste punctual de inghet, acest virus se protejeaza cu un strat de consistenta vascoasa care are rol si in transferul de la o persoana la alta. Stratul protectiv mentionat anterior incepe sa se topeasca la temperaturi mai mari de 22 de grade. Pentru ca virusul sa aiba capacitatea sa infecteze un individ, acest strat trebuie sa dispara, dar acest lucru inseamna si faptul ca virusul este mai vulnerabil in aer atunci cand temperatura ajunge la aceste valori.

Atat in cazul tulpinilor de virus care cauzeaza racelile banale, cat si in cazul virusului influenza, sistemul imunitar al persoanei infectate lupta sa previna o a doua contaminare pe durata intregului sezon de tranzitie, insa doar daca numarul de tulpini nu este unul foarte mare.

In cazul persoanelor care racesc preponderent primavara si vara, nu in sezonul rece, situatia este diferita. Din pricina polenului si a altor factori alergeni, iritarea mucoasei nazale si problemele respiratorii ce deriva de aici duc la imbolnavire din pricina sensibilizarii cailor respiratorii si ale plamanilor.

In ceea ce priveste imbolnavirea exclusiv din cauza aerului rece, acesta este doar un mit.

Iata de ce racim

Este vorba intotdeauna de circumstantele care apar odata cu racirea vremii, a aerului uscat care irita mucoasa nazala si a timpului petrecut in spatii inchise in contact cu persoane care au racit deja.

Pentru a va proteja de raceli in orice sezon, asigurati-va ca sistemul dumneavoastra imunitar este pregatit sa lupte si ca sunteti bine vitaminizati .

Intaraste-ti sistemul imunitar intr-un mod placut si natural cu EVITAL Super Orange.

  • Pastreaza gustul portocalei si susitne sistemul imunitar prin vitamina C 1000 mg si adaos de trei specii de Echinacea
  • Imbogatit cu zinc
  • Usor de preparat, plicul se dizolva in 200 ml de apa si se consuma de 1-2 ori/zi
  • Poate inlocui cu succes un fresh de portocale pentru ca adduce beneficii in plus prin continutul mare de vitamin C, zinc si echinacea
DISTRIBUIȚI