Ce spun specialistii: sunt fructele si legumele de azi mai sarace in nutrienti ca acum 50 de ani?

fructe si legume

S-a creat o adevarata isterie  generala cu privire la alimentele modificate genetic, la ingrasamintele chimice sau la conservantii artificiali pe care producatorii de fructe si legume ii folosesc pentru a livra fructe si legume proaspete catre populatie.

Pe buna dreptate, se pune problema calitatii alimentelor pe care le consumam si a felului in care s-au pastrat sau s-au modificat proprietatile acestora in comparatie cu ceea ce mancau bunicii nostri acum 50 de ani.

Un lucru este clar: cand vine vorba de cantitatea de nutrienti intr-o dieta sanatoasa, aceasta este direct proportionala cu aportul de fructe si legume pe care dieta le include. Cu toate acestea, cele mai recente studii arata in unanimitate un lucru ingrijorator: fructele si legumele pe care le consumam astazi sunt, intr-adevar,  mai sarace in vitamine si minerale fata de cum erau  in urma cu jumatate de  secol.

 

MOTIVUL?

Fenomenul a fost explorat cu atentie in mass media, dar cel mai relevant studiu in acest caz  ramane cel condus de Dr. Donald R. Davis, de la Universitatea din Texas, Austin, care a fost publicat in HortScience. Printre descoperirile doctorului Davis, una dintre cele mai consecvente cauze ale scaderii calitatii nutritive a fructelor si legumelor a fost faptul ca un randament mai mare al culturilor aproape intotdeauna a dus la niveluri mai scazute de nutrienti in fructele si legumele recoltate. Cu alte cuvinte, cu cat solul a fost exploatat mai agresiv, recoltandu-se mai mult de o data pe an, cu atat nivelul de minerale si nutrienti pe care le-a conferit plantelor a scazut mai mult. In plus, scaderea mediei mineralelor in randul unei varietati de fructe si legume ar putea fi destul de semnificativa, variind de la 5 la 40%, cu scaderi similare ale nivelurilor de vitamine si proteine. „Solul in sine a fost supra-recoltat, ceea ce inseamnă ca, de-a lungul anilor de utilizare si de rotatie a recoltelor, solul este progresiv golit de nutrienti”, spune Michael Wald, MD, medic specialist integrat in Mt. Kisco, NY.

Recoltarea excesiva este principalul motiv, dar  nu este, din pacate, cel mai ingrijorator pentru sanatatea consumatorilor.

Cherie Calbom, MS, nutritionist clinician si autor  al cartii intitulate  „The Juice Lady’s Living Foods Revolution” considera ca problema  vizeaza  multe aspecte ale agriculturii moderne: „Practicile noastre slabe din agricultura duc la imbolnavirea plantelor,  la saracirea solului si la nevoia de a folosi doze din ce in ce mai  mari de pesticide si erbicide pentru a preveni contaminarea plantelor sanatoase, care au inceput sa se elimine ca o consecinta naturala evolutiva.”, spune ea.

 

Ce este de facut?

Nu vom trata aici problemele la nivel mondial legate de eficientizarea agriculturii, ci vom trata cateva aspecte individuale cu privire la sanatatea noastra in stransa legatura cu alimentatia pe baza de fructe si legume:

  1. Consumati, pe cat posibil, fructele si legumele in sezonul lor de recoltare. Prima recolta este intotdeauna cea mai bogata in nutrientii pe care solul ii ofera plantelor.
  2. Optati pentru achizitionarea alimentelor din aprozarele si pietele locale. Sansele sa gasiti fructe si legume proaspete de la producatori locali sunt mai mari, iar cantitatea de conservanti toxici folositi la tratarea lor cu scopul de a rezista transportului este mai mic sau inexistent.
  3. Diminuati timpul de gatire – cu cat tratati termic mai mult un aliment (fierbere/prajire), cu atat vitaminele si mineralele pe care le contine se pierd in acest process.
  4. Optati pentru cure periodice de vitamine si minerale cu suplimente alimentare – din pacate, organismal uman nu poate asimila intotdeauna cantitatea suficienta de nutrient de care are nevoie din dieta zilnica, aparand astfel deficiente de vitamine si minerale. Alegeti un supliment alimentar din surse naturale potrivit nevoilor dumneavoastra si cereti sfatul farmacistului pentru modul de administrare al acestuia.

Citeste si: Vitamine esentiale pentru o piele frumoasa

DISTRIBUIȚI