Primul ajutor în caz de insolație și deshidratare acută pentru copii și adulți

insolație

Ce este insolația?

Insolația și deshidratarea se numără printre cele mai frecvente afecțiuni cu care ne confruntăm vara. Insolația apare în momentul în care corpul nostru se supraîncălzește în urma expunerii îndelungate la soare și nu mai poate să își scadă temperatura. Atât insolația, cât și deshidratarea acută ne pot pune viața în pericol. Nu degeaba ne repetă medicii în fiecare vară să nu ne expunem în perioadele cu temperaturi de vârf și raze UV puternice și să ne hidratăm cât mai mult pentru a evita sa facem insolație.

Insolația se manifestă prin febră, stare de oboseală și moleșeală, dureri de cap, amețeli și greață. În cazuri mai grave, insolația poate produce stări de confuzie, delir sau chiar pierdere a cunoștinței, iar în aceste cazuri ar trebui să chemăm de urgență salvarea. În momentul în care temperatura corpului crește ca urmare a insolației, corpul încearcă să scadă această temperatură prin creșterea circulației sanguine și prin transpirație. Tot acest proces de scădere a temperaturii corpului poate provoca deshidratarea organismului care nu va face altceva decât să înrăutățească această situație.

Primul ajutor in caz de insolație

Primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când când un apropiat de al tău, indiferent dacă vorbim de un adult sau de un copil, experimentează simptomele unei insolații este să îl izolezi într-o cameră cât mai răcoroasă, ferită de razele soarelui. Cu cât va avea contact mai mult cu razele soarelui, cu atât temperatura corpului său va crește, iar viața sa poate fi pusă în pericol. Cel de-al doilea lucru pe care trebuie să îl faci este să încerci să îi scazi temperatura corpului prin pulverizarea apei pe corpul său. Atenție însă, apa trebuie să fie la temperatura camerei, nicidecum foarte rece. Un lucru important este să monitorizezi în permanență temperatura bolnavului care suferă de insolație. Dacă temperatura corpului său trece de 38-39 grade Celsius, poți aplica niște comprese reci în zonele cheie, cum ar fi la încheieturile mâinilor, subraț și gât, pentru a stimula circulația sângelui. Sub nicio formă nu se recomandă administrarea de aspirină sau paracetamol pentru scăderea rapidă a temperaturii.

Nu în ultimul rând, hidratarea este extrem de importantă în recuperarea bolnavului după un episod de insolație. Iată cum se manifestă deshidratarea acută care poate să apară ca urmare a insolației:

  • Urină de culoare închisă
  • Gură uscată
  • Crampe musculare
  • Lipsa transpirației
  • Amețeli și stări de vomă
  • Slăbiciune

În cazurile de deshidratare severă, persoanele afectate se pot confrunta cu halucinații și colaps a organelor interne. Deshidratarea se manifestă însă treptat, tocmai de aceea este important să hidratezi în permanență persoana care suferă de insolație. În primele 2 ore de la apariția primelor simptome de insolație, se recomandă să i se administreze bolnavului minim 1 litru de apă, pentru a-l hidrata, iar apoi din 4 în 4 ore el trebuie să consume între 1-2 litri de apă. Nu trebuie însă nici să îl forțăm să bea atât de multă apă într-un timp foarte scurt. Poți oricând să apelezi la plicuțele de săruri minerale pentru rehidratare care îi vor hidrata organismul și îi vor da puterea să lupte împotriva insolației.

Nu uita, odihna este cea mai importantă. Persoanele care au fost afectate de insolație sau de deshidratare trebuie să se odihnească într-un mediu răcoros cel puțin 24 de ore, timp în care hidratarea este cea mai importantă!

DISTRIBUIȚI