Protecție Solară – Cum putem să ferim copiii de razele soarelui

protecție solară.

Este important sa asigurăm copiilor protecție solară sporită?

Copiii, spre deosebire de adulți, au pielea mult mai sensibilă, motiv pentru care trebuie să luăm măsuri suplimentare de siguranță pentru a le asigura protecție solară. Se spune că 50% din expunerea solară din întreaga viață are loc în copilărie. Este adevărat faptul că razele soarelui ajută la asimilarea vitaminei D la copii, însă expunerea la soare ar trebui făcută cu foarte mare responsabilitate. Spre exemplu, în cazul copiilor, pentru asimilarea cantității necesare de vitamina D este nevoie de doar 15 minute de expunere la soare.

Primul lucru la care ar trebui să fim atenți atunci când mergem în concediu la mare cu cei mici sau la piscină, este intervalul orar în care cei mici nu ar trebui să fie expuși direct la razele solare. Copiii nu ar trebui să stea în soare între orele 10 și 16 pentru că atunci razele UV sunt cele mai puternice, iar riscul de arsuri este cel mai mare. Mai mult decât atât, în acest interval orar copiii sunt predispuși la șoc termic survenit în urma supraîncălzirii. Cel mai bine este să mergi la plajă dimineață sau după amiaza, atunci când temperatura este mult mai confortabilă, iar razele soarelui mult mai blânde. Unii părinți își țin copiii la soare în acest interval orar crezând că îi protejează dacă îi pun să stea sau chiar să doarmă sub umbrela de plajă. Nu se recomandă sub nicio formă această practică.

Vestimentația

În perioadele caniculare, se recomandă ca cel mic să fie îmbrăcat doar cu haine din țesături naturale, din bumbac sau in care să îi asigure un anumit confort și să îl protejeze împotriva razelor UV puternice. Dacă mergi cu cel mic la plajă, ar fi bine ca pe lângă slip, să îl îmbraci cu un tricou subțire din bumbac atunci când simți că razele ultraviolete sunt prea puternice. Pălăria nu trebuie să lipsească din capul copilului sub nicio formă, indiferent dacă vorbim de o simplă plimbare în parc sau o ieșire la piscină. Ar fi bine să optezi pentru o pălărie, și nu pentru o șapcă, pentru că borurile acesteia îi va proteja fața, urechile și gâtul, lucru ce nu se întâmplă în cazul unei șepci.

Ce creme ar trebui folosite.

Ultimul lucru pe care ar trebui să îl iei în considerare atunci când vorbim de copii și perioadele caniculare este crema cu factor de protecție solară. Se recomandă alegerea unei creme cu factor de protecție solară 50 pentru copii, pentru a te asigura că protecția va fi una îndelungată. Atunci când alegi crema de protecție, uita-te și peste lista cu ingrediente pentru a vedea dacă ea conține chimicale sau nu. Ideal ar fi să optezi pentru una naturală, bogată în minerale, care va proteja foarte bine pielea micuțului tău. Dacă mergi cu copilul la plajă, ar fi bine să iei cu tine o cremă de protecție solară rezistentă la apă pentru că știm cât de mult le place celor mici să se bălăcească în apă și cât de puțină răbdare au să îi dai din nou cu cremă ori de câte ori ies din apă.

Majoritatea cremelor de plajă cu factor de protecție solară protejează pielea împotriva razelor violete de tip B, cele care sunt responsabile de arsurile solare. Însă, în cazul copiilor se recomandă folosirea unei creme cu protecție solară mai complexă, care protejează pielea și împotriva razelor de tip A, UVA, care trec foarte ușor prin haine și sunt responsabile pentru apariția tulburărilor de pigmentare a pielii, a alergiilor solare sau chiar a cancerului de piele.

În concluzie, data viitoare când plănuiești o escapadă la mare sau la piscină, nu uita de regulile de mai sus pentru a asigura copilului tău o protecție cât mai mare împotriva razelor solare!

Citește și: 3 bauturi energizante naturale, fara cofeina si fara preparare!