Mituri și adevăruri despre vestimentația care ne protejează de razele de soare

razele de soare

După cum bine știm, vara trebuie să acordăm o atenție deosebită hainelor pe care le purtăm pentru că ele pot ne pot proteja foarte bine de razele de soare. Majoritatea specialiștilor ne recomandă să alegem hainele din țesături naturale precum bumbac sau in pentru a face față cu succes caniculei de afară. Există însă și câteva mituri care circulă legate de vestimentația pe care ar trebui să o adoptăm în anotimpul cald, unele adevărate, altele neadevărate care nu fac altceva decât să ne inducă în eroare. Să vedem care sunt acestea!

 1.  Vara trebuie să purtăm doar alb, pentru a „descuraja” razele de soare

Vara se recomandă să evităm pe cât posibil culorile închise, însă nu a spus nimeni să purtăm doar alb. Specialiștii susțin că hainele într-o nuanță deschisă  ne asigură o anumită protecție UV și ne protejează împotriva căldurii. Însă, la fel de recomandate sunt și culorii vii. Până la urmă, vara este un anotimp al bucuriei și al optimismului, motiv pentru care hainele colorate, mai ales dacă sunt din bumbac, nu ar trebui să lipsească din garderoba ta!

Totuși, există și persoane, mai exact specialiști în fizică și biologie, care susțin că de fapt negrul este cel care îți oferă o protecție UV bună. În urma cercetărilor s-a aflat faptul că vara nu ne confruntăm doar cu razele de soare, ci și cu căldura propriul corp, iar atunci când această căldură ajunge la țesăturile de o culoare mai deschisă, se reflectă înapoi spre corp. Acest lucru însă nu se întâmplă și în cazul hainelor negre pentru că acestea absorb căldura din organism și nu o reflectă înapoi. Mai mult decât atât, se spune că hainele negre nu permit razelor UV să pătrundă prin țesătură și să ardă pielea, lucru ce se poate întâmpla în cazul hainelor subțiri, transparente, într-o nuanță deschisă. Studiile sunt încă în desfășurate deci nu ne putem pronunța prea mult asupra aceste afirmații. Important este să alegi haine de o calitate bună, din țesături naturale, indiferent dacă sunt într-o culoare deschisă sau închisă, care să îți ofere protecția UV necesară.

 2.  Vara nu e indicat să purtăm jeans

Un alt mit parțial adevărat este cel care susține că nu e indicat ca vara să purtăm pantaloni lungi din denim. Este adevărat că denimul poate fi un material destul de greu de purtat vara, mai ales dacă vorbim de țesături groase. Vara poți purta cu mare încredere pantalonii din denim, mai ales dacă aceștia sunt dintr-un denim subțire și sunt largi, model boyfriend. Nu se recomandă sub nicio formă o pereche de jeans tip skinny pentru că nu doar că nu îți vor oferi protecția UV dorită, ci îți vor produce și un mare disconfort (mai exact, ți se vor lipi de piele în momentul în care transpiri din cauza căldurii). Vara acesta se poartă piesele vestimentare din denim așa că nu ezita să le integrezi corect în orice tip de ținută!

 3.  Pălăria – necesitate sau moft?

Pălăriile de soare nu ar trebui să îți lipsească din garderobă în sezonul canicular pentru că ele îți oferă cea mai bună protecție UV. Dincolo de rolul ei estetic de a completa o ținută, pălăria te protejează împotriva soarelui și previne cu succes insolațiile. Indiferent dacă ieși la o simplă plimbare până la magazin sau mergi la plaja, pălăria ar trebui să fie primul lucru la care te gândești înainte de a ieși pe ușă.

Există însă și cazuri în care pălăria poate fi considerată doar un moft. Vorbim de pălăriile care nu au o structură densă, care au foarte multe găurele și borurile cât mai mici, iar fața și gâtul nu îți sunt foarte bine protejate de razele soarelui.

Citește si: Cum putem sa protejam copiii de razele soarelui.

DISTRIBUIȚI