Toxiinfectiile alimentare au si alte cauze decat alimentele consumate

toxiinfectiile alimentare
toxiinfectiile alimentare

Cu totii am trecut cel putin o data in viata prin neplacuta situatie in care ni s-a facut rau dupa ce am consumat anumite alimente. Desi primul acuzat care ne vine in minte este, in mod natural, alimentul in sine, acesta nu este intotdeauna responsabil pentru senzatiile de greata, indigestia, varsaturile, febra, “deranjul” la stomac si restul simptomelor determinate de toxiinfectiile alimentare.

Explozie cu efect intarziat

U.S. Center for Disease Control and Prevention (CDC) a estimat intr-un studiu recent faptul ca 1 din 6 persoane se imbolnaveste din pricina alimentatiei, mai precis din cauza agentilor patogeni ingerati odata cu alimentele consumate. Ca si in cazul virusurilor gripale, microbii care ne produc indigestii si provoaca toxiinfectiile alimentare au diferite perioade de incubatie. Acest fapt explica si motivul pentru care multi dintre cei imbolnaviti, uneori, prezinta simptome abia dupa cateva zile de la ingestie.

Potrivit studiului CDC, in top 4 agenti patogeni care cauzeaza peste 90% din afectiunile alimentare sunt:

  1. Norovirus
  2. Salmonella
  3. Clostridium
  4. Perfringens
  5. Campylobacter.

Dintre acestia, Salmonella are cea mai scurta perioada de incubatie, intre minim 6 ore si maxim 2 zile pana la aparitia simptomelor de imbolnavire. C. Perfringens da semne dupa aproximativ 8 ore, Norovirus dupa circa 12 ore, iar Campylobacter are nevoie in jur de cel putin doua zile.

In tot acest rastimp, pacientul consuma si alte alimente, iar la momentul in care apar simptomele, vina poate fi aruncata cu usurinta in ‘ograda gresita’.

Vestea buna este aceea ca, in cazul indigestiei, cei mai multi oameni nu au nevoie de interventia medicului pentru a se face bine, desi, medicii recomanda sa nu asteptati sa va treaca de la sine febra in cazul in care aveti o temperatura mai mare de 38 de grade, daca aveti dificultati in a retine lichidele in organism sau daca diareea dureaza mai mult de 3 zile.

Preventia este cheia

Pentru a evita situatiile neplacute legate de toxiinfectiile alimentare, este bine sa urmati cateva sfaturi usor de pus in practica:

  • Spalati-va pe maini si spalati si alimentele pe care urmeaza sa le consumati inainte de a le pregati in mancare
  • Nu neglijati nici ustensilele pe care le folositi; clatiti vesela inainte de folosire si dezinfectati suprafata pe care urmeaza sa gatiti
  • Evitati contaminarea prin incrucisare – alimente preparate termic alaturi de alimente crude necuratate
  • Gatiti totul la o temperatura de siguranta (63 de grade pentru carnea rosie, 71 de grade pentru oua si carnea tocata, 74 de grade pentru pui si legume)
  • Pastrati alimentele la rece inainte de a le gati

In afara propriei bucatarii este dificil sau imposibil de a avea control asupra acestor aspecte. Mancarea preparata la restaurant, spre exemplu, vine de multe ori la vrac, iar acolo tine exclusiv de igiena celor care o prepara si de cat de bine sunt respectate normele sanitare din lege.

Pentru a evita neplacerile, totusi, incercati periodic sa va intariti sistemul imunitar prin cure de vitaminizare si remineralizare a organismului.

Recomandarea noastra este SuperFrullato, pe care il puteti lua fara prescribtie medicala si care va va ajuta sa aveti aportul optim pentru 11 vitamine esentiale si minerale precum fosfor, calciu, magneziu si zinc.

Iar pentru cresterea imunitatii va recomandam Super Orange cu vitamin C provenita din portocale si adaos de zinc sit rei specii de Echinacea.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here